Poruchu riadenia verejného osvetlenia pravdepodobne spôsobil hacker

14.01.2011 Prešov

Prešov 13. januára (TASR) – Takmer tri dni trvalo pracovníkom spoločnosti O. S. V. O. comp, ktorá prevádzkuje sieť verejného osvetlenia (SVO) v meste Prešov, odstránenie havarijného stavu.
Výkonný riaditeľ spoločnosti Peter Bindas dnes pre TASR uviedol, že k mimoriadnej udalosti došlo v noci zo soboty (8.1. ) na nedeľu. Elektronicky riadený systém sa v nedeľu ráno nevypol a preto sa na niektorých uliciach svietilo celé predpoludnie.
„Počas víkendu sa niekto pokúsil nabúrať do systému elektronického riadenia verejného osvetlenia, ktorý funguje na báze internetu. Poškodil niektoré stupne ochrany, čo spôsobilo výpadok. Poruchu sa nám podarilo definitívne odstrániť až v utorok večer, " vysvetli Bindas.
Oprava sa podľa riaditeľa realizovala postupnými krokmi, nakoľko systém bolo potrebné znovu nastaviť a zladiť. Správca SVO preto posilnil poruchovú službu, ktorá verejné osvetlenie prepínala z automatického režimu na mechanické riadenie. Bindas spresnil, že na opätovné spustenie bolo potrebné jednak posilniť ochranu a inštalovať softvér v 120 rozvádzačoch na území mesta.
Elektronické riadenie SVO v Prešove zaviedli v roku 2006 a o tri roky na to sa dobudovala adaptívna regulácia. Systém riadi centrálny počítač, ktorý vyhodnocuje svetelno-technické parametre v teréne a prostredníctvom rozvádzačov dáva príkaz na vypnutie, zapnutie a na niektorých miestach aj zníženie intenzity osvetlenia.
Riaditeľ konštatoval, že doteraz fungoval systém bez poruchy a jeho prevádzka prináša mestskej pokladnice značné úspory finančných prostriedkov.
"Napriek tomu, že situáciu s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil svojím nezodpovedným konaním nejaký počítačový hacker, za výpadok osvetlenia sa Prešovčanom ospravedlňujeme, " uviedol riaditeľ. Dodal, že momentálne pracujú na vyhodnotení škôd, tie však podľa jeho vyjadrenia, nebude znášať mesto.
 

Vyberte región